Cultureel erfgoed debat 1
Gisteren vond in Zutphen een debat plaats over cultureel erfgoed in Zutphen. Dit was georganiseerd door de gemeente in samenwerking met het Wijnhuisfonds. Aan de hand van drie stellingen werd gedebatteerd.

Cultuur en monumenten zijn onlosmakelijk verbonden met Zutphen. Mensen die Zutphen bezoeken vinden Zutphen leuk. Zutphen is overzichtelijk, heeft een rijke historie, mooie monumenten, biedt een kwalitatief goed horeca aanbod en er zijn aantrekkelijke winkels en galeries. Daar waren alle politieke partijen het mee eens. Weinig debat. De vraag wat de rol van de overheid is werd niet of nauwelijks gesteld.

Om te beginnen kan de strenge regelgeving met betrekking tot het monumentenbeleid soepeler. Het is te gek voor woorden dat de gemeente zich niet alleen bemoeit met de kleur van de verf maar ook nog eens met het soort verf. En dit is maar een voorbeeld. En stimuleren dat mensen hun monumenten goed onderhouden door incentives te geven zoals een lening tegen lage rente uit een revolverend fonds.

De vergunningverlening bij evenementen simpeler maken. Spontane initiatieven zijn bijna onmogelijk want een vergunning aanvraag duurt al snel 6 weken. Weg initiatief. Jammer, want juist dit soort initiatieven voegt wat toe en kosten de gemeente niets.

Het Broedenklooster moet er komen en toonaangevende exposities organiseren die veel bezoekers trekken. Dat is goed voor de interne economie van Zutphen. In de zomer leuke kraampjes aan de IJssel, vergunningvrij, dan komen er ook ‘s avonds mensen naar Zutphen.
De regelgeving voor de horeca versoepelen. Het is toch echt niet meer van deze tijd dat de gemeente bepaalt hoe het terrasmeubilair eruit moet zien.

Dit zijn zo maar een paar ideeën. De meeste kosten niet eens geld. Sterker nog, ze leveren geld op. Minder regels, minder controle, minder kosten en meer blije gezichten!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.