NIJMEGEN – Het vfonds, een van de belangrijkste financiers van het Vrijheidsmuseum WO2 dat in Nijmegen moet komen, trekt zich terug. Dat heeft secretaris Ton Heerts van het nationaal fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg zaterdag bekendgemaakt.

Over de komst van het Vrijheidsmuseum WO2 wordt gesproken sinds 2008. De instelling moet het verhaal vertellen van de aanloop naar ’40-’45, de oorlog zelf, de bevrijding en de wederopbouw. Daarnaast is het plan om in wisselexposities aandacht te besteden aan uitsluiting en vervolging. Dat zou moeten gebeuren in het Vasimcomplex (foto boven), op de zogeheten boulevard van de vrijheid. Daarnaast moet het museum de link vormen naar de Liberation Route (een herdenkingsroute). Het museum streeft naar internationale allure.

Vage missie’
Het bedrijfsplan gaat uit van 200.000 bezoekers per jaar. Deskundigen die er op verzoek van Omroep Gelderland naar keken, oordeelden daar vernietigend over. Vage missie, te hoge schatting van de bezoekersaantallen, grote gaten in de begroting en de proporties zijn zoek.
Het project moet 29 miljoen kosten. Het vfonds had 6 miljoen euro toegezegd voor de vestiging van het museum in het Vasimcomplex. De provincie Gelderland en de stad Nijmegen zouden elk hetzelfde bedrag moeten inbrengen.

Gesteggel
Over de financiering wordt al enige tijd gesteggeld. Voor de jaarlijkse uitbating is minimaal 600.000 euro nodig. Het plan van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk om het museum met 6 miljoen te steunen en daar indien nodig nog 1,25 miljoen bovenop te gooien, stuitte op veel weerstand bij de Gelderse partijen.Van Dijk wil dat de de Provinciale Staten op 12 november een besluit nemen over de financiering. De provincie en de gemeente Nijmegen willen alleen bijdragen aan de bouw als gegarandeerd kan worden dat er niet elk jaar tekorten ontstaan.

Omstreden
Maar ook op ander vlak is het museum omstreden. Zo wil burgemeester Harry Keereweer van Groesbeek harde toezeggingen over geld voor het opknappen van ‘zijn’ Bevrijdingsmuseum als de Nijmeegse grote broer er komt. Zo niet, dan gaat er slechts een klein deel van de collectie naar Nijmegen.

Stem ook via de Poll in de Gelderlander. Klik hier.

 

 

bron: dit artikel is overgenomen van  Omroep Gelderland  op 1 november 2014

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.