Internet, we kunnen niet meer zonder en stellen er steeds hogere eisen aan. We willen geen gewoon internet, maar supersnel internet. Regelmatig bezoekt de VVD fractie één of meerdere bedrijven in Gelderland. Onlangs waren we bij CAI Harderwijk. Eigenaar van een netwerk (glasvezel) met een supersnelle verbinding.  

Net als in veel andere gemeenten ontstond in Harderwijk midden jaren ’70 (vorige eeuw) een centrale antenne inrichting. Een (semi)publieke infrastructuur voor de doorgifte van radio- en televisiesignalen. De meeste van deze netwerken zijn inmiddels opgegaan in commerciële organisaties zoals Ziggo (hiervoor UPC). Dit geldt niet voor CAI Harderwijk. Zij is zelfstandig gebleven en heeft een volledige scheiding gemaakt tussen infrastructuur en diensten.

Splitsen
CAI Harderwijk pleit er voor om het netwerk (infra) en de diensten landelijk te splitsen. Net zoals dat bij energie is gebeurd. Het netwerk kan dan opengesteld worden voor alle aanbieders. Dat is goed voor de concurrentie én voor de innovatie. Daarnaast maakt CAI Harderwijk zich hard voor 100 procent net-neutraliteit. Ofwel overal dezelfde snelheid. De huidige netwerkbeheerders en andere dienstenaanbieders concurreren door verschillende snelheden internet aan te bieden in combinatie met diensten. Investeringen in een sneller netwerk worden daardoor belemmerd.

Investeringen nodig
Het is een goed idee om de infrastructuur van de diensten te scheiden. De vraag naar supersnel internet zal de komende jaren toenemen en hiervoor zijn forste investeringen nodig. Maar zolang internet en diensten in één hand blijven blijven investeringen achter omdat het onvoldoende oplevert. Door het scheiden van infra en diensten betaalt de consument enerzijds voor het netwerk en anderzijds voor de diensten. Als gevolg hiervan zal meer in het netwerk worden geïnvesteerd. Daarnaast neemt de concurrentie tussen dienstenaanbieders toe waardoor meer innovatie plaatsvindt.

Algemeen belang
We kunnen niet meer zonder internet. Onze binnenlandse én buitenlandse samenleving is er compleet afhankelijk van. In economisch én in sociaal opzicht. Om die redenen zie ik de infra die nodig is voor het internet als een onmisbare nutsvoorziening welke geborgd moet worden door de overheid. Dat is in het algemeen belang. Het gaat immers om infra zoals wegen, spoor en water-, gas- en electriciteitsleidingen. Als het internet niet werkt gaat dit ten koste van onze economie en samenleving. Te belangrijk om alleen aan de markt over te laten.

De consumentenbond noemde Harderwijk het internet-walhalla van Nederland en de Europese Commissie onderscheidde CAI Harderwijk in 2015 met de European Broadband Award.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.