Met een aantal leden van de Provinciale Staten Gelderland was ik bij de Regionalrat in Düsseldorf. We werden ontvangen dor Hans-Jürgen Petrauschka, voorzitter van de Regionalrat. Er waren ook statenleden uit Limburg aanwezig. Beide provincies grenzen immers aan Duitsland. Het was een boeiende dag. Niet alleen om te horen waar onze Duitse collega’s mee bezig zijn maar ook omdat we een bezoek hebben gebracht aan één van de grootste bruinkoolmijnen in Duitsland.

Verbinding A15 DuitslandWe hebben gesproken over ruimtelijke ordening, infrastructuur en het milieu. Onderwerpen die grensoverschrijdend zijn en waar we allemaal mee te maken hebben. De Duitsers hebben, net zoals wij, ook belang bij goede verbindingen tussen Nederland en Duitsland. Zoals bijvoorbeeld de doortrekking van de Betuwelijn in Duitsland, de aanleg van een directe spoorverbinding tussen het Ruhrgebied en Arnhem en een verbinding tussen Kleve (D), Kranenburg (D) en Nijmegen. Op middellange termijn wordt er samengewerkt aan een corridor-verbinding in Europa. Evenals de doortrekking van de A15  Arnhem – Emmerich – Oberhausen.

De samenwerking met Duitsland is belangrijk voor een solide economische toekomst van Nederland. Ik ben blij te zien dat de Duitsers daar ook zo over denken. Er is echter wel een verschil tussen de manier waarop de Duitsers werken en de manier waarop wij dit doen. Wij beginnen met de grote lijnen terwijl de Duitsers alles tot in detail willen regelen. Voordeel van onze manier van werken is dat we (politici) het sneller eens zijn over het doel, dat duurt bij onze oosterburen langer. Maar zijn ze eenmaal met de politieke besluitvorming klaar, dan kan er voortvarend aan de slag worden gegaan. In ons land kost de uitwerking van de grote lijnen erg veel tijd (eindeloos politiek proces) waardoor het jaren kan duren voordat infra werkelijk wordt aangelegd. Wat is beter? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. In ieder geval duurt het beide, wat mij betreft, veel te lang.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.