Op zondag 26 oktober bezocht ik de opname van het programma Gelderland Live in de oude Dru fabriek in Ulft. Niet in de laatste plaats omdat Jan Markink, onze gedeputeerde, daar te gast was. Het onderwerp was Innovatie en de Achterhoekse maakindustrie. Andere gasten waren Michaël van Straalen (voorzitter van MKB Nederland), Ton Heerts (voorzitter FNV) en een aantal Achterhoekse ondernemers. 

Verschuiving risico’s van werknemer naar werkgever
Al snel werd duidelijk dat de regelgeving in ons land totaal is doorgeschoten. Onlangs is besloten dat werknemers hun eigen werktijden vast mogen stellen. Daarnaast blijven werkgevers ook aansprakeiijk voor ziekte van ex-werknemers nadat ze uit dienst zijn. “De afgelopen tijd zijn de risico’s van de werknemer vooral naar de werkgever verlegd. En dat is desastreus voor het bedrijfsleven” aldus Michael van Straalen.

Minder regels beter dan subsidie
Ik ben het met Van Straalen eens. Alhoewel de provinicie Gelderland de afgelopen 4 jaar behoorlijk in economie heeft geinvesteerd, zijn dit toch druppels op een gloeiende plaat. Afschaffing van beperkende regelgeving heeft mijns inziens veel meer effect dan het geven van subsidies. Ondernemers zijn vaak creatief en inventief. Eigenschappen die nodig zijn om een onderneming te laten groeien. Het is jammer die ingezet moeten worden om te overleven in een oerwoud van regels.

Technisch personeel
Na de uitzending sprak ik nog een aantal Achterhoekse ondernemers. Volgens hen ging het met de innovatie in de Achterhoek wel goed. Maar het is moeilijk is om goed opgeleid technisch personeel te vinden. Op mijn vraag of zij de POA’s kenden (Platforms Onderwijs Arbeidsmarkt die worden gesubsidieerd door de provincie en waarvan het doel is om onderwijs en praktijk dichter bij elkaar te brengen) was het antwoord nee. Maar ondernemers zouden geen ondernemer zijn als ze zelf al niet op zoek waren naar een oplossing. Zonder subsidie van de overheid!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.