In de Achterhoek zijn recreatie en toerisme belangrijk. In 2014 vonden er 2.735.000 binnenlandse overnachtingen plaats. Bijna de helft daarvan zijn kampeerovernachtingen. Het toerisme is goed voor 6.1% van de totale werkgelegenheid in de Achterhoek. De bestedingen voor activiteiten bedragen ongeveer 500 miljoen euro. Recreatie en toerisme zijn een economische factoren van betekenis. Voldoende redenen voor de fractie om een bezoek te brengen aan twee recreatie-ondernemers in de Achterhoek. Camping De Vreehorst in Winterswijk en Marveld recreatie in Groenlo. 

Camping De Vreehorst
In Winterswijk hebben we kennisgemaakt met Jan van der Heide, eigenaar van Camping De Vreehorst. Winterswijk en omgeving zorgen voor 19% van de recreatieve omzet van de Achterhoek. De kampeersector is goed voor 54 miljoen euro. Van der Heide heeft een mooi bedrijf. Landschappelijk ingericht met trekkershutten, grote bungalow-achtige tenten en een wellness-centrum. Er wordt een gloednieuw binnenbad aangelegd maar het aantal regels waaraan voldaan moet worden is mega. Dat kost handenvol geld en veel tijd. Van der Heide: “De concurrentie is moordend en met een extra binnenbad trek je toch weer extra gasten”.  Hij verwacht dat er nog veel campings om zullen vallen. Door zelf te investeren hoopt hij zijn concurrenten voor te blijven. Maar hij heeft ook de steun van de overheid nodig. Van der Heide: “Er ligt nog geen glasvezel en dat is een probleem want consumenten willen snel internet”. Hij wijst er nog op dat de provincie Overijssel meer aantrekkelijke regelingen heeft dan de provincie Gelderland. Zo heeft hij twee trekkershutten gebouwd. In Overijssel worden die gesubsidieerd, in Gelderland jammergenoeg niet.

Marveld recreatie
Bij recreatiebedrijf Marveld in Groenlo hebben we kennisgemaakt met eigenaar Edwin Bomers.  Ook hij klaagt over het enorme woud aan regelgeving. Ondanks dat heeft hij het toch voor elkaar gekregen een hotel te bouwen. Havezate Marveld. 110 kamers met alles erop en eraan. Naast de recreatieve gasten waarop hij zich aanvankelijk had gericht, blijkt er ook een behoorlijke zakelijke markt te zijn. Naast het hotel bestaat Marveld recreatie uit een camping, bungalows, winkels, restaurants, tennisbanen, een golfbaan, zwembaden in de winter kun je zelf schaatsen op een kunstijsbaan. Er komt ook nog een manege bij. Bomers: “Wij bieden alles dat nodig is voor een geslaagde vakantie. Er is altijd iets te doen op ons park. Daarom blijven klanten graag hier en geven ze veel geld uit”.
Het zwembad (7 dagen per week open, 200.000 bezoekers per jaar) wordt samen met de gemeente geëxploiteerd. Bomers: “Dat is voor beide partijen voordelig. Er zijn andere gemeenten die dit ook wel zouden willen, maar op de een of andere manier lukt dat niet. Er is waarschijnlijk geen wederzijds vertrouwen. Hier is dat nooit een probleem geweest, het vertrouwen was er gewoon”.

Achterhoek heeft veel te bieden
Duidelijk is dat de Achterhoek veel te bieden heeft. Er is genoeg om uit te kiezen. Zoek je rust en natuur, dan is de camping van Jan van der Heide een aanrader. Een camping die één is met de natuur. Marveld Recreatie  speelt in op de consument die van comfort en gemak houdt. De spin-off van de deze bedrijven is groot. Hun gasten blijven meerdere dagen en de Achterhoek vaart daar wel bij.

Geen leefbaarheid zonder werkgelegenheid
Willen we de leefbaarheid van de Achterhoek op peil houden dan zijn ondernemers zoals Van der Heide en Bomers, die durven te investeren, onmisbaar. Zij leveren de werkgelegenheid die nodig is om de Achterhoek aantrekkelijk te houden voor nieuwe inwoners en bedrijven. De recreatiesector is een belangrijke economische peiler en zorgt voor leefbaarheid van de Achterhoek. We moeten daarin blijven investeren. Minder regels, goede infrastructuur en digitale bereikbaarheid en een campagne die aansluit bij de identiteit van de Achterhoek.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.