Door een defecte mortiergranaat zijn twee militairen omgekomen tijdens een oefening. Ik moet er niet aan denken dat het mijn man of kinderen zou overkomen. Dat de familie van de slachtoffers een gerechtelijke procedure start is dan ook begrijpelijk. En het aftreden van minister Hennis onvermijdelijk. Maar deze situatie staat niet op zichzelf. 

Jarenlang heeft een meerderheid van de tweede kamer vóór bezuinigingen op defensie gestemd. Het leger was taboe.  Oorlog voeren deed je niet. Alleen vredesmissies waren bespreekbaar. Alsof er dan géén slachtoffers zouden vallen.

Minder, minder, minder was het motto. Dat dit óók ten koste is gegaan van het materieel had iedereen kunnen bedenken. Gevolg: defecte F-16’s, oude uniformen en schoenen, verouderd oefenmateriaal en een achterhaald computersysteem. Een publiek geheim maar kennelijk niet belangrijk genoeg om er iets aan te doen.

Nu gebeurt er een ongeluk. De tweede kamer staat op haar achterste benen. Heel Nederland staat op haar kop. De minister moet weg. Maar ik hoor niemand zeggen dat het eigenlijk een wonder is dat er niet méér van dit soort ongelukken zijn gebeurd. Vreemd hoor, we wisten toch al lang hoe onze krijgsmacht er bij zat? Of steken we liever onze kop in het zand als het erop aan komt?

De minister is afgetreden maar dat verandert niets. De vraag is of het aanstaande kabinet en de tweede kamer alsnog hun verantwoordelijkheid nemen. Of ze bereid zijn het budget van de krijgsmacht substantieel te verhogen. Of al die woorden die we hebben gehoord ook worden omgezet in daden èn of ze werkelijk menen dat ònze militairen, die hùn leven inzetten voor onze veiligheid, beschermd moeten worden. Zodat er niet nog meer slachtoffers vallen. Nou, ik geloof er niets van. Hoezo dubbele moraal…

Ter info:

De krijgsmacht levert 1.184 functies voor grote en kleinere missies in het buitenland. Daarmee dragen onze militairen dagelijks bij aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld. Onze strijdkrachten krijgen niet het respect dat zij verdienen terwijl zij hun leven inzetten voor onze veiligheid. 

In 2017 geeft Den Haag 8,7 miljard uit aan de krijgsmacht, ongeveer 1,1procent van het bnp. Minister Hennis heeft gepleit voor stijging van de uitgaven aan het eind van de komende kabinetsperiode tot het Europese NAVO-gemiddelde (1,45 procent). Dat betekent een budgetverhoging oplopend tot 2,5 miljard in 2021.

Wat heeft ons leger in huis? 

“Nederland en defensie: voor een dubbeltje op de eerste rij”

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.