De CES (Las Vegas) bestaat sinds 1967 en is de grootste en belangrijkste beurs voor technologie die er is. Fabrikanten laten daar hun nieuwste producten (zowel hardware als software) zien aan de pers en het grote publiek. De CES is een graadmeter voor wat er de komende jaren gaat gebeuren op electronica gebied. Het is op zijn minst vreemd dat er maar een paar Nederlandse bedrijven op deze beurs vertegenwoordigd waren. 

Op internet en in de kranten lees ik dat Nederland bekend staat om haar goede DJ’s, slimme ontwikkelaars van games, software en internet applicaties. Dat de Nederlandse High-Tech sector meer dan tachtig procent van de wereldmarkt voor chipmachines bedient. En dat vindingen zoals navigatiesystemen en elektrische schuifdaken uit Nederland komen, evenals hoogwaardige materialen voor de vliegtuigbouw en ruimtevaart. Niet niks dus.

Het is daarom moeilijk te begrijpen dat Nederland met maar een paar bedrijven vertegenwoordigd was op de CES van dit jaar (van 6 tot en met 9 januari). Ook omdat High-Tech valt onder het Topsectoren beleid van de overheid, want dat is een sector met toekomst. Frankrijk was daarentegen, onder aanvoering van de Franse minister van EZ, met 120 startups aanwezig.

Neelie Kroes hield in de Volkskrant van zaterdag 9 januari een pleidooi voor meer Nederlandse Start-Ups op de CES. Zij roept Henk Kamp op om ook met een delegatie naar de CES te gaan. Ik ben het met haar eens. Maar ik blijf me afvragen waarom er zo weinig Nederlandse bedrijven op de CES vertegenwoordigd waren. Loopt Nederland echt wel voorop?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.