In Eerbeek staan een groot aantal papierfabrieken waar tussen de 2000 en 2500 mensen werken. Heel belangrijk voor de economie en werkgelegenheid van Gelderland dus. Om meer over deze sector te weten te komen bezocht ik een van de grootste papierfabrieken in Eerbeek. DS Smith, voorheen papierfabriek De Hoop.
Ik ben onder de indruk van het innovatieve karakter van de papierfabrieken. Zware milieu-eisen en omgevingsfactoren brengen de winstgevendheid en dus het bestaansrecht van dit soort bedrijven in gevaar. Desondanks lukt het deze ondernemingen toch om, door slim zaken aan elkaar te koppelen, ‘cradle to cradle’ te werken, verschillende belangen te dienen en hun organisatie efficiënt in te richten om een rendabel bedrijf te voeren. Dat is knap! De kennis die hiermee wordt vergaard kan weer in andere landen gebruikt worden, en dus ook vermarkt worden en dat is weer van belang voor heel Nederland.
Het is van groot belang dat deze fabrieken in Eerbeek kunnen blijven. Want als de werkgelegenheid verdwijnt loopt Eerbeek leeg. Met als gevolg dat voorzieningen verdwijnen. Om de werkgelegenheid te borgen moet de provincie mee denken met ondernemers en de regels niet als doel zien maar als een middel. Het merendeel van de papierfabrieken in Eerbeek maakt onderdeel uit van buitenlandse concerns. Er bestaat dus niet zoiets als een emotionele band met Nederland. Gaat het niet goed genoeg, dan is de beslissing om het bedrijf te verplaatsen of te sluiten snel genomen. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid van Eerbeek. Dat moeten we niet willen!
Goed verhaal. Dat hebben we nodig. Ik had er een plaatje van Eerbeek bijgezet en niet van DS Smith in Engeland.
Beste Hein, leuk te horen. Ik kon alleen geen goede afbeelding van Eerbeek vinden. Heb jij die misschien? Dan kan ik het veranderen.
9 december 2015.
Beste Marike,
Dit is nou precies het verhaal wat wij in Eerbeek al jaren bepleiten. Fijn dat Statenleden eindelijk begrijpen dat het voor Eerbeek van levensbelang is dat de papierindustrie, die al 350 jaar in Eerbeek wordt beproefd, de aandacht verdiend die het heel erg nodig heeft. Regels niet als doel zien maar als middel gebruiken voor een leefbaar Eerbeek. Nu en in de verre toekomst! Steun de verantwoordelijken, zoals Eef van Ooijen, wethouder in de gemeente Brummen. Heel Eerbeek wacht op u! En zij niet alleen. Ik kan u verzekeren dat de gehele regio hiermee bezig is. In de wandelgangen hoor je niet anders.
Met een vriendelijke groet,
Bruno de Vries, Eerbeek.
Dag Marieke,
Mijn vorige reactie is waarschijnlijk ergens blijven hangen zodat ik het nu maar weer opnieuw ga proberen.
Het verhaal over Eerbeek is mij uit het hart gegrepen. Fijn dat er Statenleden zijn die een en ander begrijpen waardoor Eerbeek (ongewild) in de problemen is geraakt. Vanaf 1961 t/m 1993 heb ik in de papierindustrie gewerkt en hierdoor vele innovaties meegemaakt. En zie, tot op heden hebben de papiermakers in Eerbeek dit al meer dan 350 jaar volgehouden! Voor geheel Eerbeek is de hoop nu gevestigd op u allen in het Arnhemse provinciehuis. Geef onze Brummense wethouder (Eef van Ooijen) de volledige steun om Eerbeek weer op de kaart te zetten. De papiermakers rekenen geheel op u. Mede gezien dat ook uw collega (Piet Wanrooij) zich ook zeer bewust is van de huidige negatieve situatie in ons papierdorp. Hij zegt daarbij dat hij het volledige vertrouwen heeft in onze verantwoordelijke wethouder Van Ooijen. En inderdaad; de regels moeten niet gezien worden als doel, maar meer als middel om de papierdorpers weer tot bloei te laten komen. Geheel Eerbeek, de gemeente Brummen en een grote regio rekent op u talent en vernuft waardoor Eerbeek weer uit haar isolement wordt getrokken. Namens heel veel Eerbekenaren en met vriendelijke groeten,
Bruno de Vries, Eerbeek.
Geachte heer de Vries,
Ik had nog niet op uw bericht gereageerd omdat ik nogal veel onderweg was. Het is dus niet fout gegaan maar het lag aan mij. Het is fijn maar ook opvallend dat ik zoveel positieve reacties krijg op mijn artikel. Dit onderstreept nog maar eens het belang van de papierindustrie in Eerbeek. Daarom moeten wij, politici, het mogelijk maken dat dit soort bedrijvigheid in Nederland (en in Eerbeek) kan blijven bestaan. Ik moet er niet aan denken dat we die werkgelegenheid zouden moeten missen. Daarom zal ik me ook inzetten om dit soort bedrijvigheid te behouden. Dit betekent dat de overheid zich flexibel op moet stellen. De maakindustrie vertrekt vooral uit Nederland vanwege kosten en regels. Uitbreiden wordt steeds lastiger. Wat mij betreft moet dat echt anders en daar probeer ik een steentje aan bij te dragen. Met vriendelijke groet, Marieke Schriks