Op initiatief van het Gelders Platform voor Verkeer en Vervoer bezocht ik het distributiecentrum van Albert Heijn (AHOLD) in Geldermalsen. Ook VNO-NCW, TLN en de EVO waren bij het bezoek aanwezig. Al snel werd duidelijk dat het succes van een bedrijf als Albert Heijn staat of valt met een goede logistieke organisatie. 

Albert Heijn heeft haar distributie goed geregeld. De voorraad is altijd afgestemd op de behoefte van de klant. Door slimme automatisering weet men in het distributiecentrum precies welke goederen op welk moment naar de winkels moeten worden vervoerd. De schappen zijn gevuld en de klant wordt op tijd bediend. Dit moet kosten-efficiënt gebeuren.  De marges in de supermarkten staan continue onder druk.

Consumenten vinden het vanzelfsprekend dat alles te koop is en willen zo weinig mogelijk betalen. Tegelijkertijd wordt er gemopperd over de overlast die de bevoorrading met zich meebrengt. Wel de voordelen maar niet de nadelen.  Gevolg hiervan is dat er door de overheid allerlei regels ingevoerd. Door het rijk, de provincies en de gemeenten. Deze regels verschillen per provincie en per gemeente.

Tijdens het bezoek werd mij duidelijk dat de verschillende overheden meer moeten samenwerken. Eénduidige regelgeving is van groot belang voor de logistieke sector. Het is gek dat bepaalde vrachtwagens in de ene gemeente wel mogen rijden en in de andere niet. Er wordt volop gesproken over “Big Data” en ook op dat gebied werken de overheden (te) weinig samen. Er worden verschillende systemen gebruikt die niet op elkaar aansluiten. Dit geldt ook voor de venstertijden die gemeentes hanteren (tijden waarop vrachtwagens de centra in mogen rijden om te lossen en te laden). Deze zijn niet op elkaar afgestemd waardoor het één grote puzzel is voor transporteurs om de goederen op tijd af te leveren. Dat moet anders. Bedrijven zoals Albert Heijn moeten we koesteren, zij zijn de peilers van onze samenleving en maken deel uit van de identiteit van Nederland.

Marieke Schriks

www.mariekeschriks.nl

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.