Nog een paar dagen en dan wordt er weer gestemd. Lokale partijen groeien en het lijkt erop (peilingen) dat zij meer dan 30% van de stemmen krijgen. Een zorgelijke ontwikkeling.

Te weinig mensen realiseren zich dat lokale partijen niet in de netwerken vertegenwoordigd zijn die nodig zijn om iets voor elkaar te krijgen. Want waar komt het geld vandaan? Het enige waar de gemeenteraad zelf invloed op heeft (waar het gaat om inkomsten) is het eigen belastinggebied. De inkomsten hieruit maken maar een fractie uit van de totale gemeentelijke begroting (die in Zutphen/Warnsveld pakweg 166 miljoen euro bedraagt).

Er is meer geld nodig om projecten te realiseren (IJsselkade, Poort van Zuid). Of om financiële tekorten op te lossen (jeugdzorg, Het Plein). Om mensen te helpen die nauwelijks rond kunnen komen of om voorzieningen (Hanzehof, Museum, bibliotheek) in stand te houden. Om kleine initiatieven te ondersteunen. Om bedrijventerreinen op te kunnen knappen en wegen of fietspaden aan te leggen. Om werkgelegenheid aan te trekken (Cleantech). Om straten en stoepen te onderhouden en om de fietsenstalling en andere voorzieningen die nodig zijn op het station in stand te houden. En wat te denken over de door het rijk opgelegde regelgeving die gemeentes in de weg kan zitten. Ook daar is invloed (netwerken) nodig om te veranderen.

Lokale partijen zijn niet vertegenwoordigd in belangrijke bestuurlijke netwerken die nodig zijn om die invloed uit te oefenen. Niet bij de Provincie, niet in Den Haag en niet bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. En er zijn er nog meer. Denk daar maar eens over na en kies met gezond verstand. Kies voor een partij met een netwerk. Voor mensen met bestuurlijke en politieke ervaring en voor mensen met de juiste contacten. Om in beelden te spreken: een zeilboot zonder wind vaart niet.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.