Zojuist is via een persconferentie bekend gemaakt dat het Vrijheidsmuseum in Nijmegen definitief niet doorgaat. Dit verwondert mij helemaal niets. Sterker nog, ik begrijp niet waarom men niet eerder tot dit besluit is gekomen. 

Van meet af aan is duidelijk geweest dat het vrijwel onmogelijk was om een sluitende exploitatie te realiseren. In elke vergadering over het vrijheidsmuseum heb ik hierop gewezen. Er is namelijk geen enkel museum dat zonder exploitatiesubsidie kan. En doordat er geen sluitende exploitatie was nam het draagvlak af. Toch ging men, tegen beter weten in, door met de plannen. Pas nu is de kogel door de kerk en is besloten definitief te stoppen. Mijns inziens heeft dit hele proces veel te lang geduurd én teveel gekost.

Het herdenken van de oorlog en het vieren van de vrijheid kan heel goed in de bestaande musea in Oosterbeek, Groesbeek en Overloon. Deze hebben veel te bieden en zijn prima in staat om de thema’s rondom oorlog en vrijheid over het voetlicht te brengen. Het zou enorm jammer zijn geweest als deze musea waren “opgegeten” door het nieuwe museum. Dit laatste is een derde argument om geen groot nieuw museum te willen dat ook nog eens structureel door de overheid moet worden gefinancierd.

Lees hier meer in de Volkskrant
Lees hier meer in de Gelderlander
Lees hier meer op de site van het Vrijheidsmuseum.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.