Veel mensen begrijpen niet wat de provincie doet en vinden het een nutteloze bestuurslaag. Men voelt zich niet betrokken met als gevolg een lage opkomst. Toch is het belangrijk om te gaan stemmen op 20 maart. Want alhoewel de provincie voor veel mensen gevoelsmatig op afstand staat, heeft zij meer invloed dan je denkt. Waarom? Dat kun je hieronder lezen. 

Eerste kamer
Eén van de belangrijkste bevoegdheden van de Provinciale Staten is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer. Eigenlijk stem je dus twee keer. Niet stemmen betekent dus géén invloed op de samenstelling van Provinciale Staten en dus géén invloed op de Eerste Kamer.

Financiële bijdragen gemeentelijke projecten
Daarnaast draagt de provincie financieel bij aan projecten die door gemeenten worden gerealiseerd. Zonder die bijdragen waren ze niet of moeilijker van de grond gekomen. In Zutphen kan je hierbij denken aan de herinrichting van de IJsselkade, de wegomlegging tussen Eefde en bedrijventerrein De Mars en de toekomstige rondweg om De Hoven. Maar ook het cultuurkluster (musea) heeft een forse bijdrage gehad. En dan ben ik lang niet volledig. 

Beleid milieu, natuur en infra
Wat te denken van het beleid van de provincie. Milieu, natuur en infrastructuur, de provincie gaat erover. Provinciale Staten bepaalt het beleid, de regels en waar het geld aan uit wordt gegeven. Waar mogen bedrijventerreinen gevestigd worden? Hoeveel woningen mogen er gebouwd worden in een gemeente? En wat moet er gebeuren om de klimaatdoelstellingen te halen?

Bepaal je eigen toekomst
Kortom, genoeg onderwerpen die ons direct raken en reden om wèl te gaan stemmen. De provincie is dichterbij dan je denkt en gaat óók over jouw toekomst. Daar wil je toch over meepraten en invloed op hebben? Ofwel bepaal je eigen toekomst en ga stemmen op 20 maart!

Via onderstaande links kun je het verkiezingsprogramma downloaden, de kandidatenlijst bekijken en zien welke projecten de provincie Gelderland voor Zutphen heeft gefinancierd.

Verkiezingsprogramma Kandidatenlijst Provinciale bijdragen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.