Een tijd geleden heb ik schriftelijke vragen gesteld over de sanering van asbestdaken in Gelderland. Dit omdat er in 2024 geen asbestdaken meer mogen zijn. Uit de beantwoording van GS op mijn schriftelijke vragen blijkt dat er in Gelderland nog veertien miljoen vierkante meter ligt. Twaalf miljoen daarvan op bedrijfsterreinen en in landbouwgebied. Dat is zorgelijk.
De kosten van sanering zijn zo hoog dat dit ten koste gaat van de werkgelegenheid. Veel ondernemers kunnen dit niet betalen omdat ze het hoofd maar nauwelijks boven water kunnen houden. Omdat de investering niet terugverdiend kan worden is financiering onmogelijk. De kans dat de doelstelling (asbestvrij in 2024) niet wordt gehaald is daarom niet ondenkbaar. Voor mij reden om opnieuw vragen te stellen aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. Zoals wat kan GS doen om de sanering economisch haalbaar te maken en of de regeling “Asbest eraf, zonnepanelen erop” kan worden vervolgd (deze is per 31 oktober afgelopen). Ook ligt er nog 22.000 m2 asbestdak op onroerend goed van de provincie Gelderland. GS heeft besloten dit te saneren maar er geen geld voor beschikbaar gesteld in de begroting van 2017. Ik vraag ook wat dit gaat kosten.
Ik heb me verdiept in dit onderwerp omdat ik het niet fair vind dat dit probleem uitsluitend op het bord van de ondernemer wordt gelegd. Toen de asbestdaken werden aangelegd was niemand op de hoogte van de negatieve effecten. Bovendien lieten de regels het toe. Mijn stelling is dat asbest een gezamenlijk probleem is dat we samen op moeten lossen (overheid en ondernemer). Asbestdaken zijn zeker niet alleen het probleem van de ondernemer. Door vragen te stellen hoop ik dat de overheid zich bewust wordt van de gezamenlijke verantwoordelijkheid en daar ook naar gaat handelen.
De antwoorden op mijn eerste vragen vindt u hier.
Mijn nieuwe schriftelijke vragen vind u hier“>hier.
Hallo Marieke,
Ik las je artikel in de Stentor/Tubantia over het asbestprobleem.
Geweldig artikel, ik sta er helemaal achter, dat het niet alleen het probleem is van de ondernemer en dat jij je er zo voor inzet.
Maar als ik het woord ondernemer lees, denk ik aan bedrijf/organisatie, dus echt de ondernemer. Maar hoeveel burgers wonen er niet in het buitengebied en hebben op hun erf nog stallen/gebouwen staan met asbest. Voor hen is het privé, dus mogelijkheid om bij een bank gelden los te kloppen om aan de asbestsanering deel te nemen is er niet. Reden PRIVE. Wil/kun je met deze vraag ook iets in jouw overleggen met de verschillende partijen.
Welke mogelijkheden er voor deze burgers zijn.
Alvast bedankt voor een eventuele reactie.
Met vriendelijke groet,
Wilhelmien Siemes
Beste Willemien, leuk te horen. Ik ben ervan op de hoogte dat het probleem ook bij woningbezitters speelt en hou daar ook rekening mee. Mocht je nog ideeen hebben daarover dan hoor ik het graag! Hrtlk grt, Marieke
Hallo Marieke,
Dank voor je snelle reactie. Mocht ik ideeen hebben dan laat ik het je weten. Maar zoals het nu voorstaat in het buitengebied, is het verpaupering van het landschap aan de orde. Ingestorte gebouwen etc. Burgers, ook al doen de gebouwen geen dienst meer, hebben de financiële middelen niet om de gebouwen te laten slopen, laat staan het asbest te verwijderen. De subsidie is een dermate kleine bijdrage dat dit niet bijdraagt om tot uitvoering over te gaan.
Ik woon/werk in de gemeente Berkelland, daar is de asbesttrein van start gegaan, als een pilotproject in de regio Ruurlo. Maar ook meer opgezet voor agrariërs en ondernemers om met elkaar/buurt een “keukentafelgesprek” te organiseren en gezamenlijk voor één opdracht/uitvoering te gaan. Particulieren blijven in dit verhaal nog buiten schot en daar is ook in mijn ogen de meesten verpaupering. Men heeft er destijds voor gekozen om “leuk” buitenaf een boerderijtje op te knappen en te bewonen. Stonden gebouwen bij, maar allemaal eigenlijk niet nodig, maar ja door het gehele asbestverhaal blijven ze staan/storten in om financiële redenen.
Ik hoop dat je met mijn verhaal wat kunt en waar ik een bijdrage kan leveren wil ik dat graag doen.
Nogmaals bedankt en alvast een fijn weekend.
Wilhelmien Siemes