Onderstaand artikel is overgenomen uit de Gelderlander van donderdag 16 oktober 2014

Tussenstap voor Vrijheidsmuseum

ARNHEM – Provinciale Staten gaan voorlopig nog geen miljoenen euro’s uittrekken voor het Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen. Een grote meerderheid vindt het bedrijfsplan voor dat museum financieel zo wankel dat er eerst verder gewerkt moet worden aan het rondkrijgen van de financiering.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk kondigde daarop een tussenstap aan. Daarin zal het Vrijheidsmuseum een paar ton krijgen om verder te werken om de plannen rond te krijgen. De provinciale bijdrage van maximaal 7,25 miljoen euro wordt voorlopig niet verstrekt. Dat was de conclusie van een verhitte vergadering van een Provinciale Statencommissie.

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls was daarvoor naar Arnhem afgereisd om voor dat museum te pleiten. Meer impact had echter het betoog van zijn Groesbeekse ambtsgenoot Harry Keereweer. Hij wees erop dat het museum in Nijmegen er alleen kan komen als gelijktijdig het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek wordt vernieuwd. Het Nijmeegse museum wil namelijk beschikken over 60 procent van de Groesbeekse collectie. Voor de vernieuwing van het Groesbeekse museum is circa 5 miljoen euro nodig. Dat geld is er nog niet. Dat maakt de financiële tekorten groter dan de Statenleden dachten.

De bijdrage van Keereweer werd door het CDA omschreven als een bom onder het Vrijheidsmuseum. Het vfonds wil wel extra geld voor Groesbeek uittrekken, maar beslist daarover pas in december en houdt rekening met de gang van zaken bij provincie en gemeente Nijmegen. Alle Statenfracties lieten weten dat ze nu geen definitief ja kunnen zeggen. De meeste fracties schrokken er echter voor terug om nu de stekker uit het plan te trekken. PvdA-fractieleider Muus Groot zei dat deze regio het niet mag laten gebeuren dat ze na het Nationaal Historisch Museum ook het Vrijheidsmuseum uit haar handen laat vallen. VVD-Statenlid Marieke Schriks zei dat er wat haar partij betreft geen extra geld zal komen. Ook voor het CDA is 7,25 miljoen euro de absolute bovengrens. Schriks zei dat ze geen goed gevoel had bij de plannen. Volgens haar worden de tekorten alleen maar groter.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.