Naar aanleiding van het vertrek van BIA uit Zutphen heb ik schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W in Zutphen. Op deze manier wil ik aandacht vragen voor het huidige en toekomstige vestigingsklimaat.

De aanleiding van mijn vragen was het vertrek van BIA. Maar mijn intentie is erachter te komen wat het college in het algemeen doet om werkgelegenheid te behouden en vergroten. Daarom hebben de vragen ook betrekking op de bereikbaarheid van Zutphen, de aanwezige digitale infrastructuur (glasvezel) op bedrijventerreinen en belemmerende en onnodige regeldruk.

De vragen heb ik gesteld omdat ik me zorgen maak over het huidige vestigingsklimaat voor ondernemers in Zutphen. Er zijn de afgelopen jaren al te veel bedrijven uit Zutphen vertrokken en dat moeten we ons aantrekken. Het is belangrijk erachter te komen waarom ondernemers vertrekken of zich juist willen vestigen in Zutphen. Om te weten waar we goed in zijn en waar we zwak in zijn. Om te kiezen in plaats van pappen en nat houden. Beleid moet passen bij de stad en niet andersom.

Ik zou willen dat het college een MKB-toets invoert. Zo’n MKB toets kan helpen om wet- en regelgeving beter uitvoerbaar te maken voor kleine en middelgrote bedrijven. De huidige regels zijn vooral voor grote bedrijven gemaakt en die werken belemmerend voor het MKB. Het rijk en de gemeentes moeten veel meer aandacht besteden aan het MKB want daar valt de grootste groei te behalen. Grote ondernemingen en concerns zijn vooral bezig met efficiëncy en kostenbesparing. Meer doen met minder mensen. Maar de èchte innovatie vindt plaats bij het MKB. Kleinere bedrijven zijn nu eenmaal flexibeler waardoor ze sneller op bepaalde ontwikkelingen in kunnen spelen.

Wat mij betreft gaan we in Zutphen voor de titel “MKB vriendelijkst gemeente van Gelderland” en doen we wat daarvoor nodig is. Want hoe meer wij het MKB naar ons toe kunnen trekken, hoe aantrekkelijker de stad. Voor bedrijven, inwoners èn bezoekers.  Ik hoop dat mijn vragen daarbij helpen.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ben je geinteresseerd in mijn blog en wil je op de hoogte blijven van mijn (politieke) activiteiten en opvattingen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Hartelijk dank voor je inschrijving. Vanaf nu houdt ik je op de hoogte.